perjantai 10. elokuuta 2012

Anniskelupassi - avain palvelualojen työpaikkoihin


Kesä alkaa olla lopuillaan, mutta ajatuksia kannattaa toisinaan suunnata jo tulevaan kesään. Niin hurjalta kuin se saattaa kuulostaakin, on hyvä miettiä tekemisiään pitkällä tähtäimellä, mikäli haluaa napata itselleen unelmien työpaikan ensi kesäksi! Monet nuoret työllistyvät erityisesti kesäisin palvelualoille, eikä mikään ihme – kesällä koko Suomen herätessä eloon riittää puuhaa kahviloissa, ravintoloissa, kaupoissa ja hotelleissa kautta maan. Työpaikkoja siis riittää, mutta usein työllistymisen tiellä on erinäisiä kynnyksiä: Monissa palvelualan tehtävissä vaaditaan vähintään hygieniapassi, usein myös anniskelupassi. Jotta et kompuroisi ensi keväänä kesätyöpaikkaa metsästäessäsi näihin kynnyksiin, kannattaa käyttää seuraavat kuukaudet hyväkseen ja hankkia tarvittavat taidot todistuksineen.

Hygieniapassi on tarpeellinen silloin, kun työssä käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita. Lisätietoja hygieniapassista ja sen hankkimisesta löydät aiemmin julkaistusta blogitekstistä.

Anniskelupassi, joka tunnetaan myös nimellä alkoholipassi, on välttämätön, jos haluat työskennellä anniskelupaikan vastaavana hoitajana. Tämä tarkoittaa sitä, että voidaksesi työssäsi myydä tai tarjoilla alkoholia sinun tulee olla täysi-ikäinen ja sen lisäksi osoittaa anniskelupassin avulla tai ravitsemusalan koulutuksella, että tunnet anniskeluun liittyvän lainsäädännön. Toisin sanoen ilman anniskelupassia et voi myydä alkoholia, vaikka olisit täysi-ikäinen. Anniskelupassi antaa sinulle oikeuden toimia vastaavana hoitajana C-luvalla toimivassa anniskelupaikassa. A- ja B-luvalla toimivissa paikoissa työskentely edellyttää anniskelupassin lisäksi joko vähintään vuoden kestävää ravitsemusalan koulutusta tai vähintään kaksi vuotta päätoimista työskentelyä anniskelutehtävissä.
Kuva: anniskelupassi.gene.fi
Anniskelupassin saat suorittamalla anniskelupassikokeen missä tahansa alan opistossa. Tampereella kokeita järjestää ainakin Tampereen Aikuiskoulutuskeskus, Tampereen Palvelualan ammattiopisto, Tampereen ammattiopisto sekä Ahlman-instituutti. Kokeen hinta on useimmissa paikoissa 50 euroa, mutta Palvelualan ammattiopisto tarjoaa kokeen 35 euron hintaan. Palvelualan ammattiopisto järjestää lisäksi alkoholilainsäädännön koulutuksia, jotka sisältävät anniskelupassikokeen ja kestävät yhteensä 12 tuntia. Kolmen tunnin koulutukseen voi puolestaan osallistua Tampereen ammattiopistossa. Kokeeseen voit siis valmistautua joko käymällä koulutuksen tai opiskelemalla itsenäisesti alkoholilainsäädäntöä. Netistä löytyy lisäksi sivusto, jolla voit harjoitella kokeeseen itsenäisesti. Anniskelupassikokeen läpäisy vaatii, että saat seitsemästäkymmenestä pisteestä vähintään 59 pistettä, eli 84,2 % vastauksista oikein. Kokeita järjestetään useita jo pelkästään tulevan syksyn aikana, joten kokeen suorittamisen ei pitäisi olla ainakaan siitä kiinni, ettei sopivaa aikaa löydy.

Suorittamalla jo etukäteen haaveilemasi työn vaatimia koulutuksia ja kokeita voit osoittaa potentiaaliselle työnantajalle, että olet aidosti kiinnostunut työtehtävästä ja olet valmistautunut siihen. Tällöin ei sekään ole välttämättä ongelma, jos ansioluettelossasi ei kyseisen alan työtehtäviä ja -kokemusta ole ennestään. Työnantaja arvostaa hyvin valmistautunutta ja motivoitunutta työnhakijaa, joten ei muuta kuin hommiin ja kohti unelmien työpaikkaa!
Kuva: anniskelupassi.gene.fi

Telma, Varustamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti